Image for post

Τελευταία ενημέρωση: 2025-04-20

Οι διαβάσεις της Αρτέμιδας: Ποιος έχει τελικά την προτεραιότητα;

Στην Ελλάδα, το να περάσεις απέναντι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Κι όμως, μιλάμε για κάτι τόσο βασικό: το δικαίωμα του πεζού να διασχίσει το δρόμο με ασφάλεια και σεβασμό.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πεζός αναγκάζεται να περιμένει με το βλέμμα καρφωμένο στα αυτοκίνητα, ψάχνοντας "ευκαιρία" να περάσει, σαν να κάνει κάτι παράνομο. Ή, ακόμα χειρότερα, να πεταχτεί αποφασιστικά στη μέση, σηκώνοντας το χέρι του σαν ασπίδα, ελπίζοντας ότι κάποιος θα σταματήσει.

Όταν το να περάσεις απέναντι γίνεται καθημερινός αγώνας

Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για κάτι βαρύ ή περίπλοκο. Όχι για πολιτικά, ούτε για μεγάλα έργα. Θα σταθούμε σε κάτι απλό. Καθημερινό. Κάτι που όλοι ζούμε, αλλά συχνά αγνοούμε: Τις διαβάσεις πεζών.

Δεν είναι θέμα που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν θα το δεις πρώτο trend στα social media. Δεν πουλάει εντυπωσιασμούς. Αλλά είναι σημαντικό. Είναι ανθρώπινο. Και για εμάς εδώ, στην Αρτέμιδα, είναι ζήτημα καθημερινής ζωής.

Φανταστείτε τη σκηνή: Ένας δρόμος. Ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει. Και στην άκρη, ένας άνθρωπος. Ίσως μια μαμά με καρότσι. Ίσως ένας ηλικιωμένος που περπατά αργά. Ίσως ένα παιδί που γυρίζει από το σχολείο.

Φτάνει μπροστά στη διάβαση.
Κοιτάζει δεξιά. Κοιτάζει αριστερά.
Περιμένει.
Το αυτοκίνητo... απλώς συνεχίζει.

Γιατί;

Ίσως γιατί ξεχάσαμε κάτι βασικό:
Η διάβαση δεν είναι διακοσμητική. Δεν είναι "προαιρετική". Είναι υποχρέωση.
Όχι μόνο νομικά - αλλά ηθικά. Κοινωνικά. Πολιτισμικά. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος: Ο πεζός στη διάβαση έχει προτεραιότητα. Πάντα.

Κι όμως... στην πράξη, αυτό ξεχνιέται. Γιατί; Γιατί βιαζόμαστε. Γιατί κοιτάμε το ρολόι. Γιατί "είναι μόνο ένα δευτερόλεπτο". Μα αυτό το δευτερόλεπτο μπορεί να στοιχίσει ζωές.

Η Αρτέμιδα αλλάζει

Μεγαλώνει. Δέχεται επισκέπτες, τουρίστες, νέους κατοίκους. Είναι μια πόλη με θάλασσα, ομορφιά, φιλοξενία. Αυτοί οι επισκέπτες έρχονται από μέρη όπου ο οδηγός σταματά αυτόματα όταν δει πεζό κοντά σε διάβαση. Όχι επειδή φοβάται το πρόστιμο, αλλά επειδή έτσι έχει μάθει. Έτσι σέβεται.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι έρχονται εδώ, περιμένουν κάτι αντίστοιχο.
Περιμένουν σεβασμό.
Περιμένουν ασφάλεια.

Ας μην τους απογοητεύσουμε. Η ελληνική φιλοξενία δεν είναι μόνο στο "καλώς ήρθες", ούτε μόνο στο φαγητό. Είναι και στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Στον δρόμο. Στην κίνηση. Στην πράξη.

Ο ρόλος του Δήμου στην αλλαγή

Και τώρα, μια φιλική κουβέντα προς τον Δήμο. Γίνονται καποίες προσπάθειες. Αυτό το αναγνωρίζουμε. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν:

  • Διαβάσεις ξεθωριασμένες, σχεδόν αόρατες.

  • Σημεία χωρίς καθόλου διάβαση, ενώ υπάρχει ανάγκη.

  • Ελλιπής φωτισμός - ειδικά το βράδυ.

  • Έλλειψη σύγχρονων λύσεων: φωτεινά σήματα, αισθητήρες, LED προειδοποιήσεις...

Η τεχνολογία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι εργαλείο για προστασία. Ας δούμε τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ας πάρουμε ιδέες. Ας δείξουμε ότι μπορούμε κι εμείς να γίνουμε πρότυπο - όχι στην θεωρία, αλλά στην πράξη.

Κλείνοντας, θέλω να σας αφήσω με μια απλή σκέψη:

Την επόμενη φορά που θα δεις έναν άνθρωπο να στέκεται μπροστά σε μια διάβαση... Μην προσπεράσεις. Μην κάνεις πως δεν τον βλέπεις.

Σταμάτα.

Γιατί εκείνη τη στιγμή, δεν είσαι απλώς οδηγός.
Είσαι μέλος μιας κοινωνίας. Είσαι ένας άνθρωπος που αναγνωρίζει τον άλλον. Που του λέει: "Σε βλέπω. Έχεις δικαίωμα να περάσεις. Προχώρα."

Αυτή είναι η Αρτέμιδα που θέλουμε. Μια πόλη φιλική. Ανθρώπινη. Ασφαλής. Με μικρές πράξεις, χτίζουμε έναν μεγάλο πολιτισμό. Και όλα ξεκινούν… από μια στάση στη διάβαση.

Σχόλια : 2

Αποστολόπουλος Δημήτριος 26-04-2025 05:31
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για πρώτη φορά κάτι πέρα των τετριμμενων! Ο Δήμος έκανε μία προσπάθεια ανανεώνοντας και προσθέτωντας διαβάσεις και μάλιστα με χρώμα ώστε να είναι εύκολα και έγκαιρα ορατές.. Έφερε μία εταιρεία που προσέφερε και διαβάσεις μολύβια στα σχολεία ώστε να είναι ακόμη πιο άμεσα ορατές. Είχε δώσει οδηγία στην δημοτική αστυνομία να περνάει από ένα σχολείο κάθε μέρα και να βοηθά τους σχολικούς τροχονόμους το πρωί να περνούν τα παιδιά από τις διαβάσεις το πρωί όποτε υπήρχε ευχαιρια από τα καθημερινά της καθήκοντα και επίσης τα μεσημέρια να περνούν για λίγα λεπτά για αποτροπή bullying.Για πρώτη φορά έγιναν μεικτές περιπολίες από τροχαία και δημοτική αστυνομία αλλά και από το τοπικό τμήμα όποτε είχε την δυνατότητα να συμμετέχει για την προστασία των πάρκων και πλατειών,τον έλεγχο κεντρικών οδών για αστυνόμευση και τήρηση του κοκ με την ονομασία ασφαλής πόλη.Θα συνεχίσει η προσπάθεια δημιουργίας νέων διαβάσεων και ανανέωσης των υπαρχουσών.Πρωτα όμως είναι η παιδεία,η κουλτούρα,η εκπαίδευση.Γιαυτο και λειτούργησε μετά από καιρό το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όχι απλά ως πάρκο αναψυχής αλλά ως κέντρο εκπαίδευσης για μαθητές ως πεζούς και ποδηλάτες.Βεβαια πολλά ακόμη οφείλουν να γίνουν ώστε να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας ως τουριστικός Δήμος τόσο συνυπαρχοντας με τους επισκέπτες μας που δίνουν ζωή στις πόλεις μας αλλά τονονουν και την οικονομία της αγοράς μας.Ιδιως στην επέκταση και ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού. Η ασφάλεια είναι καθημερινότητα και ανάγκη! Δεν είναι πολυτέλεια.Χρειαζεται εκπαίδευση στα σχολεία και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.Οπως χρειάζονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ενίσχυση της προσβασιμότητας για τους συνδημότες μας ΑμΕα. Οι πόλεις αναπτύσονται και οι εποχές εξελίσσονται. Αποστολόπουλος Δημήτρης Ειδικός Σύμβουλος Προστασίας του Πολίτη και Οδικής Ασφάλειας του Δημάρχου Σπάτων Αρτέμιδας
myartemida team 26-04-2025 06:08
Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Είναι σημαντικό να λέγονται και κυρίως να προβάλλονται - όλα αυτά που για κάποιους θεωρούνται αυτονόητα. Η Αρτέμιδα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και αξίζει να την ανακαλύψει κανείς πέρα από την εικόνα της παλιάς Λούτσας. Είναι ένας όμορφος προορισμός που παραμένει υποτιμημένος στον χάρτη. Αυτή η μοναδικότητα πρέπει να διαφημιστεί όχι μόνο στους επισκέπτες από την Αθήνα, αλλά και στους τουρίστες που το αναζητούν.
* Υποχρεωτικά πεδία