
Ξυπόλητος, η θρυλική ψαροταβέρνα της Αρτέμιδας που δεν χρειάζεται διαφήμιση
Όσοι μας διαβάζετε συχνά, ξέρετε καλά ότι μας αρέσει να προτείνουμε κάθε λογής μέρη - δημοφιλή και λιγότερο γνωστά, τουριστικά ή πιο «κρυφά», με χαρακτήρα ή απλώς με καλό φαγητό. Όμως υπάρχουν και κάποια στέκια που δεν χρειάζονται πραγματικά καμία προώθηση.
Ο Ξυπόλητος είναι ακριβώς αυτό. Μια ταβέρνα που υπάρχει πριν από τη μόδα, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες, και που παραμένει αυθεντική χωρίς να το διαφημίζει. Αν βρεθείς στην Αρτέμιδα και ψάχνεις κάτι γνήσιο - με το κύμα στα πόδια σου, αλμύρα στον αέρα και την Ελλάδα του χθες ζωντανή στο σήμερα - δεν έχεις παρά να καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια της.
Πάνω από μισό αιώνα ιστορίας
Ο Ξυπόλητος άνοιξε τις πόρτες του το 1960, στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Από τότε, παραμένει σταθερά στα χέρια της οικογένειας Αραπάκη, που φροντίζει να διατηρεί ζωντανό το πνεύμα της παλιάς καλής ταβέρνας. Ο ιδρυτής της, Φώτης Αραπάκης, κατάφερε να χτίσει έναν μικρό θρύλο - μια γνήσια ψαροταβέρνα χωρίς φτιασιδώματα, που έγινε αγαπημένη συνήθεια για τους ντόπιους και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.
Ένα τραπέζι... κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα
Η εμπειρία ξεκινά πριν ακόμα παραγγείλεις. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα πάνω στην άμμο, κάτω από μεγάλα αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά και την ιδανική δροσιά του καλοκαιριού. Το περιβάλλον σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί - όμως είσαι μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα. Το εσωτερικό της ταβέρνας αποπνέει νοσταλγία: ξύλινοι τοίχοι, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, διακοσμητικά από τη θάλασσα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ταβέρνα αποτελεί αγαπημένο σημείο στάσης για πολλούς σέρφερ που κατακλύζουν την παραλία τους καλοκαιρινούς μήνες – αλλά και για ολόκληρες οικογένειες, από παππούδες και γιαγιάδες μέχρι μικρά παιδιά που τρέχουν ξυπόλητα (!) ανάμεσα στα τραπέζια με γέλια και φωνές. Ένας ιδανικός προορισμός μετά τη θάλασσα για δροσερή μπύρα, καλό φαγητό και αυθεντική ατμόσφαιρα χωρίς φασαρία, με φόντο τα πολύχρωμα πανιά από ιστιοσανίδες και άλλα θαλάσσια σπορ που ζωγραφίζουν τον ορίζοντα.
Γεύσεις που μιλούν μόνες τους
Η κουζίνα του Ξυπόλητου είναι απλή αλλά ξεχωριστή. Εδώ δεν θα βρεις περίτεχνες συνταγές – μόνο εξαιρετικές πρώτες ύλες, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που έρχονται καθημερινά από το Αιγαίο. Ξεχωρίζουν τα ψητά ψάρια στα κάρβουνα (λαβράκια, τσιπούρες, φαγκριά, μπαρμπούνια), το βραστό χταποδάκι που διατηρεί ιδανική υφή και ο δυνατός γαύρος μαρινάτος με μπούκοβο.
Κι αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, μπορείς να σηκωθείς και να πας μαζί με τον σερβιτόρο μέχρι την κουζίνα, να δεις με τα μάτια σου τι «ψάρια έπιασε» η μέρα και να επιλέξεις το δικό σου. Εμπειρία απλή, αυθεντική και σπάνια στις μέρες μας.
Αξίζει να γνωρίζεις ότι στο μενού δεν θα βρεις καθόλου κρέας ή «τουριστικά» πιάτα. Ο Ξυπόλητος μένει πιστός στην ταυτότητά του: ψάρια, θαλασσινά, ορεκτικά και μεζέδες όπως προσφέρονταν πάντα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και χωρίς παραχωρήσεις στη μαζική κουλτούρα.
Οι σαλάτες είναι σπιτικές, η τυροκαυτερή πικάντικη, ενώ δεν λείπουν τα τηγανητά μεζεδάκια που δένουν ιδανικά με ένα ποτήρι ούζο ή χύμα λευκό κρασί. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το φανταστικό τζατζίκι - φρέσκο, δροσερό, σπιτικό, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις κάθε πιάτο. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η σταθερότητα στην ποιότητα: ό,τι μπαίνει στο πιάτο είναι φρέσκο, απλό, και μαγειρεμένο με μεράκι!
Γιατί αξίζει να το επισκεφθείς
Αν δεν σας έχουμε πείσει ακόμα… Ο Ξυπόλητος δεν είναι απλώς μια ακόμη ταβέρνα στην παραλία. Είναι ένα μέρος με ιστορία, συνέπεια και χαρακτήρα - ένα στέκι που δεν χρειάζεται να φωνάξει για να ξεχωρίσει, γιατί απλώς είναι αυθεντικό. Εδώ δεν έρχεσαι μόνο για το φαγητό. Έρχεσαι για τη θέα, για τον αλμυρό αέρα, για εκείνο το αίσθημα ότι - έστω και για λίγο - έχεις ξεφύγει από τα πάντα. Κάθεσαι σε ένα τραπέζι με φόντο το πέλαγος και νιώθεις αυτό το γνώριμο, καθαρό συναίσθημα ελευθερίας.
Και το πιο ωραίο;
Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να το ζήσεις. Βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα!
Σχόλια