
Το Δάσος του ΟΤΕ στην Αρτέμιδα - ένας φυσικός πνεύμονας που αξίζει προσοχή
Ένας ξεχασμένος πράσινος θησαυρός στο κέντρο της Ανατολικής Αττικής. Μέσα στον αστικό ιστό της Αρτέμιδας Αττικής, σε μια περιοχή που έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη, υπάρχει ένας φυσικός χώρος που λίγοι γνωρίζουν αλλά πολλοί αξίζει να ανακαλύψουν: το λεγόμενο Δάσος του ΟΤΕ.
Πού βρίσκεται;
Η έκταση βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές της Αρτέμιδας και είναι ορατή από τον δρόμο που συνδέει την πόλη με τη λεωφόρο Αρτέμιδος. Η πρόσβαση είναι εφικτή από διάφορα σημεία της περιοχής — ενδεικτικά, μπορεί κανείς να εισέλθει στον χώρο είτε με τα πόδια είτε με όχημα, πίσω από το παλιό Δημαρχείο της Αρτέμιδας, όπου υπάρχει ανοιχτό πέρασμα.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη σήμανση ή διαμορφωμένη είσοδος, το σημείο αυτό αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς και χρησιμοποιούμενους τρόπους πρόσβασης στο δάσος.
Τι είναι το “Δάσος του ΟΤΕ”;
Πρόκειται για μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, καλυμμένη κυρίως με μεσογειακή βλάστηση - πεύκα, θάμνους και χαμηλή χλόη. Το τοπίο θυμίζει τα παλιά περιαστικά δάση που υπήρχαν άλλοτε σε όλη την Αττική. Ονομάζεται "δάσος του ΟΤΕ" επειδή ανήκει ιδιοκτησιακά στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κληρονομιά από την εποχή που εκεί λειτουργούσε παράκτιος σταθμός ασυρμάτου.
Μια σύντομη ιστορική ματιά
Ο σταθμός ασυρμάτου στην περιοχή λειτούργησε από τη δεκαετία του ’40, σε μια εποχή που η Αρτέμιδα (τότε γνωστή ως Λούτσα) ήταν ακόμα αγροτική. Με τα χρόνια, οι εγκαταστάσεις έκλεισαν, όμως η έκταση παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιο του ΟΤΕ. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο άτυπος δασικός θύλακας, που διατηρήθηκε ανέπαφος μέσα στην πολεοδομική εξάπλωση.
Σε μια περιοχή που συνεχώς χάνει φυσικούς χώρους, το “δάσος του ΟΤΕ” αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους, μη δομημένους, πράσινους χώρους μεγάλης έκτασης.
Μπορεί να μην είναι διαμορφωμένο σε πάρκο ή άλσος, όμως:
-
προσφέρει δυνατότητες περιπάτου και επαφής με τη φύση,
-
φιλοξενεί σημαντική χλωρίδα και πανίδα,
-
λειτουργεί ως φυσικό “φίλτρο” μέσα στον οικιστικό ιστό,
-
αποτελεί ανεκμετάλλευτο απόθεμα για μελλοντική ήπια ανάπλαση.
Τι ισχύει σήμερα;
Ο χώρος παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητος και δεν διαθέτει υποδομές για το κοινό: δεν υπάρχουν μονοπάτια, παγκάκια ή καθαρισμένοι χώροι αναψυχής. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί κάτοικοι τον διασχίζουν καθημερινά ή τον βλέπουν ως πιθανή “διέξοδο” από τη φασαρία της πόλης.
Ακόμη και σήμερα, παρά τις δυσκολίες, το δάσος διατηρεί σε πολλά σημεία του την αυθεντική του ομορφιά: πεύκα που στέκουν αγέρωχα, ηλιοφώτιστα ανοίγματα, ήχοι πουλιών μέσα στη σιωπή. Είναι ένας χώρος που θα μπορούσε και αξίζε να γίνει ένα αληθινό στολίδι για την πόλη μας.
Ας φροντίσουμε αυτό το μέρος πριν χαθεί. Γιατί δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κομμάτια φύσης στην Αττική. Και είναι κρίμα ένας τέτοιος φυσικός θησαυρός να μαραζώνει, αντί να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για εμάς τους ίδιους - τους κατοίκους της Αρτέμιδας.
Σχόλια