Image for post

Τελευταία ενημέρωση: 2025-05-02

Λούτσα ή Αρτέμιδα; Τι ισχύει τελικά με αυτό το όνομα;

Δύο ονόματα, μία πόλη και μια ταυτότητα που ακόμα αναζητά τον προσανατολισμό της. Έχεις γράψει ποτέ «Αρτέμιδα» στο GPS και ξαφνικά ρωτάς κάποιον στον δρόμο και σου απαντά με φυσικότητα: «Στη Λούτσα είσαι»;

Μην ανησυχείς - δεν έκανες λάθος.
Η περιοχή αυτή, στην ανατολική Αττική, έχει δύο ονόματα και μια μακρά ιστορία πίσω από αυτά.

Το επίσημο όνομα, Αρτέμιδα, ισχύει εδώ και πάνω από 50 χρόνια και χρησιμοποιείται σε δημόσια έγγραφα, διοικητικούς χάρτες και κρατικές υπηρεσίες. Όμως το παλιό της όνομα, Λούτσα, παραμένει ζωντανό στην καθημερινότητα, στις συζητήσεις, στα στόματα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Για άλλους, η «Λούτσα» είναι συνώνυμη της ανεμελιάς: παιδικά καλοκαίρια, παγωτά στην παραλία, αναμνήσεις. Για άλλους, η «Αρτέμιδα» είναι ο σύγχρονος δήμος στον οποίο θέλουν να βλέπουν την πόλη τους να αναγνωρίζεται - και επίσημα και ψηφιακά.

Κι όμως, η σύγχυση παραμένει. Ποιο είναι τελικά το σωστό όνομα; Γιατί υπάρχουν δύο; Και γιατί δεν συμφωνούμε όλοι;

Αν έχεις αναρωτηθεί τα ίδια, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο.

Από πού κρατάει η... Λούτσα;

Η πιο διαδεδομένη θεωρία λέει ότι το όνομα «Λούτσα» έχει αρβανίτικες ρίζες και σημαίνει «υγρός τόπος». Όχι άδικα: η περιοχή είχε έλη, μικρές λίμνες και αλυκές. Μάλιστα, η σημερινή συνοικία "Λίμνη" είναι κληρονομιά εκείνων των εποχών.

Υπάρχει όμως και μια ελληνική ερμηνεία, πιο... ποιητική: το όνομα ίσως να προέρχεται από το αρχαίο ρήμα λούω - που σημαίνει "λούζω", "κάνω μπάνιο". Ταιριάζει τέλεια, μιας και η θάλασσα είναι ο πρωταγωνιστής της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Οπότε, είτε ως βαλτότοπος είτε ως τόπος για μπάνιο, η Λούτσα είχε πάντα σχέση με το νερό.

Η Αρτέμιδα μπαίνει στο προσκήνιο

Το 1974 η Λούτσα αποσπάστηκε διοικητικά από τον Δήμο Σπάτων. Το 1977, μετονομάστηκε επίσημα σε Κοινότητα Αρτέμιδας. Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία: πρόκειται για φόρο τιμής στη θεά Άρτεμη, που λατρευόταν στη γειτονική Βραυρώνα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης και η Ιφιγένεια έφεραν από την Ταυρίδα το ιερό ξόανο της θεάς και έκτισαν ναό στην περιοχή. Τα ερείπια του ναού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος σώζονται μέχρι σήμερα.

Το "Αρτέμιδα" λοιπόν ήταν ένα όνομα που έδινε στην περιοχή κύρος, ιστορικότητα και πολιτιστική βαρύτητα. Ένα όνομα που την έβγαζε από τη σφαίρα της «εξοχικής Λούτσας» και την τοποθετούσε στον χάρτη ως σύγχρονο, αναπτυσσόμενο προάστιο.

Οι Αθηναίοι ξέρουν καλύτερα;

Ρώτα έναν Αθηναίο πού είναι η Αρτέμιδα και θα σου πει: "Α, εννοείς τη Λούτσα;". Για τους Αθηναίους - τουλάχιστον τους παλιούς - η περιοχή έχει μείνει έτσι στο μυαλό: παραλία, ρακέτες, ομπρέλες από το '92 και μπόλικη νοσταλγία. Το όνομα «Αρτέμιδα» συχνά τους φαίνεται επίσημο, ψυχρό, κάπως «άλλο».

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, και αρκετοί ντόπιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «Λούτσα», ειδικά όταν αναφέρονται στις παραλίες ή στην "παλιά καλή εποχή". Είναι σαν ψευδώνυμο - αγαπημένο, ανεπίσημο, αλλά ζωντανό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ και τα μπλεξίματα της γραφειοκρατίας

Κι εκεί που προσπαθείς να βάλεις μια τάξη, ανοίγεις την επίσημη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ  και τι διαβάζεις; «Δήμος Σπάτων - Λούτσας».

Μα… δεν υπάρχει τέτοιος δήμος εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το σωστό είναι Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος, όπως ονομάζεται επίσημα από το 2011, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όταν η Αρτέμιδα ενώθηκε διοικητικά με τα Σπάτα. Κι όμως, ένας από τους επίσημους φορείς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μια παλιά, ξεπερασμένη και διοικητικά ανύπαρκτη ονομασία.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς τυπικό. 

Τελικά, ποιο είναι το σωστό;

Η επίσημη απάντηση είναι σαφής: Αρτέμιδα. Έτσι αναφέρεται στους νόμους, στους χάρτες και στη δημόσια διοίκηση. Όμως η "Λούτσα" ζει ακόμα στη γλώσσα και στη συνείδηση των ανθρώπων.

Εσείς όμως, τι λέτε; Πώς την αποκαλείτε στην καθημερινότητά σας;
Πού μένετε; Στη Λούτσα ή στην Αρτέμιδα;

Μοιραστείτε τη δική σας άποψη και νιώστε ελεύθεροι να γράψετε πώς βιώνετε εσείς την ταυτότητα της περιοχής μας.

Σχόλια

* Υποχρεωτικά πεδία